Systeembeheerder

Een systeembeheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud en het goed functioneren van een computersysteem binnen een bedrijf of organisatie. Grote bedrijven hebben vaak meerdere systeembeheerders in dienst. Een belangrijke taak in deze functie is het up-to-date houden van hardware en software. Daarnaast moet het netwerk goed beveiligd zijn en moeten er regelmatig back-ups van het systeem worden gemaakt. Wanneer er een technische storing is of als er netwerkproblemen zijn, moet de systeembeheerder deze problemen oplossen. In sommige organisaties zijn systeembeheerder en netwerkbeheerder twee aparte functies, maar meestal worden deze samengevoegd in één functie.
Als systeembeheerder communiceert u veel met anderen. Medewerkers in een bedrijf moeten geholpen worden bij technische problemen of geholpen worden bij het gebruik van nieuwe programma’s. Daarnaast communiceert de systeembeheerder met leveranciers over nieuwe of defecte producten en adviseert u uw werkgever welke producten geschikt zijn voor het bedrijf om aan te schaffen.

Wat doet een Systeembeheerder

Als systeembeheerder zorgt u ervoor dat computersystemen en netwerken op de juiste manier functioneren binnen een bedrijf. Het betreft een ondersteunende rol die erg belangrijk is in een organisatie. U zorgt ervoor dat alle besturingssystemen up-to-date blijven en dat er geregeld back-ups worden gemaakt. Daarnaast zorgt u ervoor dat de servers onderhouden worden, dat gegevens goed beveiligd zijn door middel van firewalls en virusscanners en lost u eventuele storingen en andere problemen op. Deze problemen probeert u natuurlijk te voorkomen en op tijd te signaleren. Het is belangrijk dat u een teamplayer bent en uw collega’s goed kunt ondersteunen op het gebied van ICT. U adviseert het bedrijf over eventuele verbeteringen in de ICT en documenteert over het functioneren van het systeem. Daarnaast denkt u ook mee over het beleid wat er gevoerd dient te worden bij de IT infrastructuur en de beveiliging hiervan. De systeembeheerder zorgt ervoor dat de juiste toegang gegeven wordt aan medewerkers en controleert dat alle componenten goed werken. Hardware vervangen is voor u eenvoudig, net als het aanmaken van filesystemen en het creëren van extra schijfruimte.