SAP consultant

Een SAP consultant is werkzaam voor het Duitse bedrijf SAP of is een gecertificeerd partner en adviseur op het gebied van de SAP-bedrijfssoftware. SAP staat voor software, analyse en producten in gegevensverwerking. Het bedrijf richt zich op bedrijfssoftware, waarbij de SAP ERP (Enterprise Resource Planning) het belangrijkste product is. Het computerprogramma ondersteunt bedrijfsprocessen en is een geïntegreerd besturings- en informatiesysteem dat ervoor zorgt dat alles aan elkaar gekoppeld wordt in een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan administratieve zaken, zoals de financiële administratie, maar ook in- en verkoopcijfers.
Er zijn allerlei verschillende SAP consultants. Dit komt omdat het systeem nogal veelzijdig is. Zo zijn er er consulenten die werken aan de technische ontwikkeling van de software, zodat er een oplossing speciaal voor het bedrijf kan worden gevonden. De specialisatie van de technische consultant ligt bij de ontwikkeling van deze software. De functioneel consultant zorgt voor het beheer en onderhoud hiervan. Daarnaast gaat hij of zij langs bij bedrijven om de omstandigheden te analyseren en het implementeren van SAP-onderdelen. Ook zijn er SAP consultants die verantwoordelijk zijn voor de communicatie met klanten. Zij geven ook trainingen.
SAP levert het ERP-systeem bij bedrijven, wat een standaard basispakket betreft dat volgens een vaste structuur werkt. Als SAP consultant zorgt u ervoor dat het bij de klant wordt neergezet, maatwerkoplossingen worden ontwikkeld en dat het systeem functioneert. Zowel kennis van techniek als goede communicatie is bij een functie als SAP consultant belangrijk.

Wat doet een SAP consultant

Wanneer u werkt als SAP consultant bent u voornamelijk verantwoordelijk voor het implementeren van het SAP-systeem in een bedrijf en het adviseren over het systeem. Een SAP consultant analyseert wat de behoefte is aan bedrijfssoftware in een organisatie. U kijkt naar wat de haalbaarheid is van de implementatie van SAP bij het het desbetreffende bedrijf. Daarnaast geeft u als SAP consultant advies omtrent alle relevante SAP-modules en ontwikkelt, levert en onderhoudt u SAP-oplossingen in een bedrijf of organisatie. Een SAP consultant helpt bij het oplossen van problemen bij gebruikers van de software, test nieuwe onderdelen, voert updates en aanpassingen uit en geeft training aan bedrijven over het gebruik van het product. Daarnaast geeft u presentaties waarbij u de SAP-oplossingen probeert te verkopen, zodat het hele bedrijf uiteindelijk kan overstappen op dit softwaresysteem. Als SAP consultant bent u het aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met dit systeem.