PHP developer

Een PHP developer is iemand die met behulp van PHP (Hypertext Preprocessor) nieuwe applicaties ontwikkeld. Met deze scripttaal kunnen nieuwe webpagina’s op servers worden geschreven. PHP wordt gebruikt om informatie tot hypertexts (HTML, XHTML) te verwerken. Een PHP developer zorgt ervoor dat de code op de juiste plek van de webserver wordt geplaatst, zodat deze door de computer wordt gelezen en in de browser kan worden getoond als website. PHP wordt gebruikt voor onder andere forums, wiki’s, CMS’en (contentmanagementsystemen) en blogs.

Een klant heeft vaak een idee, van de PHP developer wordt verwacht dat hij of zij de technische kennis en kunde in huis heeft om dit om te zetten naar een concreet plan, de toepassing maakt en vaak ook blijft onderhouden. Een PHP developer kan werken bij allerlei bedrijven, van gespecialiseerde webwinkels, internetbedrijven en overheidsinstanties tot multinationals. PHP is zo populair dat er in elke branche wel werk te vinden is als PHP developer. Als programmeur kunt u samen komen te werken met grafisch designers, webdesigners, software ontwikkelaars en JavaScript developers.

Wat doet een PHP developer

Het verschilt per werkgever of PHP programmeur wat de werkzaamheden zijn. Dit zijn dingen die vaak binnen het takenpakket vallen, zoals het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in XML, JavaScript en PHP5 voor websites (zoals een CMS of forum) en het implementeren hiervan. U kunt als PHP developer de wens van de klant omzetten naar een PHP toepassing en deze testen, onderhouden en optimaliseren. Hierbij maakt u een technisch ontwerp binnen de voorwaarden en werkt u als trouble shooter bij problemen. Tijdens het ontwikkelen in elke fase test u de toepassing, waarmee u er voor zorgt dat er geen fouten meer in zitten. Door het verwerken van commentaren in de codering, kunnen andere developers dit ook lezen. Een PHP developer kan helpen bij het opstellen van handleidingen, technische specificaties, documentatie, trainingsmateriaal en help-bestanden. Natuurlijk wordt er samengewerkt met de grafisch ontwerper, andere programmeurs en de projectleider. Als PHP developer denkt met de klant mee als er nieuwe ontwikkelingen zijn.