Helpdeskmedewerker

Een helpdeskmedewerker staat klaar om mensen te helpen die problemen hebben op het gebied van ICT. De vragen komen vaak via de telefoon, e-mail of persoonlijk contact terecht bij de medewerker, die ze vervolgens beantwoord. De diverse problemen hebben veel te maken met hardware, software en communicatietechnologie, zoals het ontbreken van een internetverbinding. Als helpdeskmedewerker adviseert u klanten bijvoorbeeld over het gebruik van softwaresystemen, computerprogramma’s en applicaties. Aan de telefoon geeft de helpdeskmedewerker instructies, zodat de klant het probleem zelf kan verhelpen of wordt er door hem of haar op afstand ingelogd om het probleem op te lossen.
De functie lijkt veel op die van een technical support medewerker, maar is toch op bepaalde vlakken anders. Een technical support medewerker heeft namelijk vaak een technische achtergrond waardoor die zich ook richten op het ontwikkelen en testen van programmatuur. De functie van helpdeskmedewerker is wat meer algemeen. Wanneer vragen te complex of technisch zijn, kunt u de klanten doorverwijzen naar een collega. Bij sommige bedrijven zijn deze twee functies samengevoegd in één.

Wat doet een Helpdeskmedewerker

De werkzaamheden van een helpdeskmedewerker variëren per organisatie. Het is dus belangrijk dat u zich goed inleest over de organisatie waar u werk. U zult zich voornamelijk bezig houden met het registreren en aannemen van binnenkomende meldingen via de telefoon en e-mail en het beantwoorden van vragen op het gebied van ICT. Meestal is er in het bedrijf een handleiding opgesteld voor het assisteren van mensen bij bepaalde vragen, maar het komt ook wel eens voor dat u andere situaties of informatieverzoeken moet afhandelen. Het is dus belangrijk dat u geduldig bent en goed met mensen kunt communiceren. Daarnaast bent u als helpdeskmedewerker het technische aanspreekpunt voor andere mensen in uw bedrijf. U zorgt ervoor dat klanten eventueel doorverwezen worden naar de juiste persoon, zoals bijvoorbeeld een monteur. U denkt ook mee over technische oplossingen naar aanleiding van meldingen. Alle meldingen worden door de helpdeskmedewerker bijgehouden in een logboek, zodat experts eventuele aanpassingen kunnen aanbrengen. U geeft ook advies en draagt verbeteringen aan voor de algemene serviceverlening en technische functionaliteiten. Werkinstructies worden door u verbeterd en geactualiseerd.